NYHETER

Det senaste om oss och våra bolag.

2023-12-28

Captum

Den 21 December, Stena Adactum signerade ett avtal om att sälja 100% av Captum till Lea Bank. Lea Bank är börsnoterade i Norge. Transaktionen omfattar även ett samarbetsavtal med Stena Line och Sembo. Övertagandet är planerat till Q1 2024 och är bl.a. villkorat av godkännande av Finansinspektionen.

2023-10-05
Ladda ner som PDF

Ballingslöv International förvärvar Österrikes ledande kökstillverkare DANKÜCHEN

Malmö den 5 oktober 2023

Med målsättningen att expandera verksamheten ytterligare kommer Ballingslöv International förvärva DANKÜCHEN, Österrikes ledande kökstillverkare. Ballingslöv International förväntar sig att övertagandet kommer att driva på tillväxten i den centraleuropeiska köksmarknaden, där DANKÜCHEN kommer spela en ledande roll.

Med förbehåll för godkännande från behörig konkurrensmyndighet kommer det familjeägda företaget DANKÜCHEN att bli ett dotterbolag till Ballingslöv International, som inte tidigare varit verksamt på den österrikiska marknaden. DANKÜCHEN bibehåller sin självständighet som företag under ledning av sin nya ägare. Produktionen vid anläggningarna i Oberösterreich kommer att fortlöpa med planer för framtida expansion. Björn Hauber (vd och koncernchef för Ballingslöv International) kommer att leda affärsverksamheten när förvärvet är slutfört. Parterna har kommit överens om att inte avslöja köpeskillingen.

DANKÜCHEN är Österrikes ledande kökstillverkare. Familjeföretaget har cirka 450 anställda och hade i fjol en omsättning på cirka 120 miljoner euro och är verksamt utanför Österrike i nio länder, bland annat i Kroatien, Slovenien och Tyskland.

Ballingslöv International är en av de största tillverkarna av kök i Europa med varumärken som Ballingslöv, Drømme-kjøkkenet, Kvik, JKE Design, Multiform, Paula Rosa Manhattan samt tillverkaren av bänkskivor, DFI-Geisler. Med sin nuvarande personalstyrka på cirka 1 300 anställda hade koncernen en omsättning på cirka 480 miljoner euro under det senaste räkenskapsåret.

 

Stena Adactum. Ballingslöv International är en del av Stena Adactum, ett investeringsbolag som arbetar med långsiktiga investeringar med kök som en kärnsektor. Stena Adactum ägs av det väletablerade, familjeägda Stena AB. Stena AB omsatte cirka 5 miljarder euro 2022 med en personalstyrka på cirka 17 000 anställda. Ballingslöv International är sedan 2010 ett helägt dotterbolag till Stena Adactum.

DANKÜCHEN i goda händer. DANKÜCHENs tidigare ägare, den privata stiftelsen HANMAN, är övertygad om att företaget kommer att vara i goda händer och bevara arbetstillfällena för sina anställda. ”Vi har haft en god relation med Ballingslöv International och familjen Olsson – Stena AB’s ägare – i många år”, säger Robert Ehrenhöfer, styrelseledamot i stiftelsen. ”Vi letade inte efter en finansiell investerare, utan efter en partner och ett familjeföretag som fortsätter att utveckla DANKÜCHEN med våra idéer och värderingar som ledstjärna. Vi är glada över att ha hittat en sådan partner i Ballingslöv International.”

Björn Hauber tillägger: ”Vi ser fram emot att arbeta med DANKÜCHEN. Det finns så mycket vi kan uppnå tillsammans. Vi har ambitiösa mål i åtanke för DANKÜCHEN. Med gemensamma krafter kommer vi växa och ytterligare stärka vår position samt även öppna nya marknader i Europa.”

För mer information kontakta:

Ballingslöv International AB
Ingela Ekman Jungmansgatan 12, S-211 11 MALMÖ
Mobile phone: +46 70 846 1175 Phone: +46 40 627 08 00
E-mail: ingela.ekman@ballingslov.se www.ballingslovinternational.se